Warning: Use of undefined constant ID - assumed 'ID' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/6/a/dreilanderecktreffen.nl/httpd.www/Forms/Specialforms/ViewVereniging.php on line 19 Warning: Use of undefined constant Taal - assumed 'Taal' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/6/a/dreilanderecktreffen.nl/httpd.www/Forms/Specialforms/ViewVereniging.php on line 20 <
DREILANDERECK NOORBEEK ZONDAG 9 SEPTEMBER 2018

Sint Joh. & Clemens Merkelbeek 1818

Doet mee aan het Dreilandereck !!

Plaats:MERKELBEEKSchuttersbond:Sint Gerardus Amstenrade
Gemeente:OnderbankenLand Schuttersbond:Nederland
Land:NederlandAmbterende koning:Remco Verbaten
Opgericht in1818Exercitie:Oude Exercititie
Websitewww.johanclemens.nlMuziekkorps:2de divisie-sectie A
BijzonderhedenHISTORIE
Het ontstaan van een schutterij in de gemeenschap Merkelbeek is helaas niet met de juistheid na te gaan. Uit overlevingen weten we wel dat er reeds eeuwen geleden een schutterij voor de kerk, processie en gemeente moet hebben bestaan.

Zo zeggen de archieven dat in de periode 1354-1357 de schutterij gevraagd werd voor de bewaking van de kerkgebouw dag en nacht op zich te nemen. Van 1357-1363 werd nog enkele bewaking tijdens de diensten gevraagd. Lange tijd werd niet vernomen omtrent de schutterij tot in 1734 weer hulp werd ingeroepen bij het bewaken van de kerk, dit duurde tot 1736.

Ondanks de aantoonbare bewijzen van het bestaan van een schutterij in Merkelbeek in de 14 en 18 eeuw, heeft de huidige schutterij het jaar 1818 aangehouden als oprichtingsjaar. Het jaartal 1818 komt voor op de oudste koningsplaat.

Rond 1840 ontstond de kerktwist. Dat deze strijd ook niet het verenigingsleven onberoerd liet, zien we doordat de Hölter in 1885 schutterij St. Clemens verlieten en een eigen schutterij St. Johannes oprichten. Deze schutterij vestigde zich in de toenmalige kern Douvergenhout. Halverwege de jaren zestig begon de schutterij St. Clemens door gebrek aan leden, te verzwakken. In 1963 organiseerde St. Clemens voor het laatst een zelfstandig schuttersfeest. Om de schutterstraditie toch niet verloren te laten gaan werd in 1967 besloten een fusie tussen beiden schutterijen tot stand te brengen. In dat jaar is de naam schutterij St. Johannes - St. Clemens ontstaan.

Ik ben de secretaris van deze vereniging en will graag wijzigingen doorvoeren!