Warning: Use of undefined constant ID - assumed 'ID' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/6/a/dreilanderecktreffen.nl/httpd.www/Forms/Specialforms/ViewVereniging.php on line 19 Warning: Use of undefined constant Taal - assumed 'Taal' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/6/a/dreilanderecktreffen.nl/httpd.www/Forms/Specialforms/ViewVereniging.php on line 20 <
DREILANDERECK NOORBEEK ZONDAG 9 SEPTEMBER 2018

Sint Sebastianus Spekholzerheide 1881

Doet mee aan het Dreilandereck !!

Plaats:KerkradeSchuttersbond:Bond Berg en Dal
Gemeente:KerkradeLand Schuttersbond:Nederland
Land:NederlandAmbterende koning:-
Opgericht in1881Exercitie:Oude Exercititie
Websitewww.facebook.com/schutterijstsebastianusspekholzerheideMuziekkorps:-
BijzonderhedenOprichting 1881

Op kermismaandag 9 november 1881 werd de schutterij opgericht door de heren Leo Esser, Peter Moonen, H. Moonen, Leo Aretz, Lambert Slangen en Ludwig Werry. Met de harmonie St.-Caecilia van Spekholzerheide behoort zij tot de oudste verenigingen van Spek’hei. Het eerste vaandel uit 1882, ofschoon er kort erna een nieuwe drapeau werd aangeschaft, is nog in het bezit van de schutterij. De eerste voorzitter was Leo Esser, deze wist met zijn actief bestuur de jonge schutterij tot een krachtige vereniging te maken. Na Esser volgde A. Paffen, die de vereniging ruim achttien jaar lang presideerde en die ze samen met de onvergetelijke secretaris-penningmeester Leonard Paffen tot grote bloei bracht. Bekende figuren uit die tijd waren Leonard Smeets en tamboer Donatus Luth. Bij gelegenheid van hun zilveren lidmaatschap ontvingen de heren A. Paffen, L. Paffen en H. Smeets een prachtige foto in lijst, waarop ze alledrie in uniform afgebeeld stonden; deze foto is nog in ons bezit en hangt in het verenigingslokaal Schuttersweide. De eerste commandant was P.J. Moonen. Een eigen tamboer had men in het begin nog niet, die werd ingehuurd om de schuttersfeesten op te luisteren; dhr. Otermans uit Pannesheide heeft toen geruime tijd als tamboer gefungeerd. Donatus Luth volgde hem op als tamboer en circa dertig jaar later traden zijn zoons in vaders voetsporen. De oudst bekende tamboer-maître was Fr. Stalman, die opgevolgd werd door Frans Stolmans, die met de drumband in 1962 een tweede prijs wist te behalen op het Wereld Muziek Concours te Kerkrade.

Vandaag de dag

Het tegenwoordige kader van de schutterij bestaat uit: koning, keizer, kolonel, kapitein, drie luitenants, adjudant, twee marketentsters, acht geweerdragers en drumband, in totaal 42 leden, waarvan 26 geüniformeerd (werkende leden). Al vele jaren neemt de schutterij deel aan de Sacramentsprocessie en het communiefeest van de parochie St.-Martinus Spekholzerheide. Ook bij de inzegening van wegkruisen, 50-jarige jubelfeesten. Onlangs werd het wandelpad langs het spoor mee opgeluisterd. De betrokkenheid bij de kerk is er van oudsher: aan de parochiekerk heeft de schutterij indertijd een mooi gebrandschilderd raam geschonken. Ook beschikt de vereniging weer over een geschikte schietlocatie. De oude schuttersweide aan de Schoolstraat naast de Sporthal van Kerkrade-West werd ingeruild voor een nieuwe locatie, namelijk aan de Industriestraat 3 te Spekholzerheide. Hier ligt het nieuwe clubgebouw van steen met twee kogelvangers. Dit werd geopend door burgemeester Jos Som van Kerkrade op 14 mei van dit jaar. De schutterij dankt hierbij de gemeente Kerkrade voor haar grote steun.
Ik ben de secretaris van deze vereniging en will graag wijzigingen doorvoeren!