Warning: Use of undefined constant ID - assumed 'ID' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/6/a/dreilanderecktreffen.nl/httpd.www/Forms/Specialforms/ViewVereniging.php on line 19 Warning: Use of undefined constant Taal - assumed 'Taal' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/6/a/dreilanderecktreffen.nl/httpd.www/Forms/Specialforms/ViewVereniging.php on line 20 <
DREILANDERECK NOORBEEK ZONDAG 9 SEPTEMBER 2018

Schutterij Sint Joseph Waubach 1888

Doet mee aan het Dreilandereck !!

Plaats:WaubachSchuttersbond:Bond Berg en Dal
Gemeente:LandgraafLand Schuttersbond:Nederland
Land:NederlandAmbterende koning:René Klooster
Opgericht in1888Exercitie:Oude Exercititie
Websitewww.schutterij-stjoseph-waubach.nlMuziekkorps:4de divisie-sectie A
BijzonderhedenHISTORIE
Met haar oprichting in 1888 is Schutterij St. Joseph Waubach nog een relatief jonge schutterij. Desalniettemin kan zij nu al terugkijken op een historie vol hoogte- en dieptepunten.

De beginjaren waren moeilijk, maar toen kort na 1900 twee "vreemdelingen", de heren Nieber en onderwijzer J. Peters, toetraden tot de vereniging veranderde dit. Beide heren waren namelijk vastbesloten de schutterij tezamen met nog enkele standvastige leden nieuw leven in te blazen. Tot deze standvastige leden behoorde ook Johan Römkens, de latere generaal die zelfs 75 jaar onafgebroken lid bleef en zomede alle wisselvalligheden in de vereniging meemaakte. Ze zorgden ervoor dat de statuten herzien werden en deze kregen twee jaar later zelfs een Koninklijke Goedkeuring. Vanaf deze tijd begon voor de schutterij St. Joseph de victorie. De ledenlijst uit deze periode vermeldt maar liefst 50 personen!

Vooral de jaren 1925 tot 1950 waren echte jaren van bloei. De vereniging was in staat om haar vijftigjarig jubileum in 1938 met een jubileumfeest van drie volle dagen op te sieren en het Waubachse exercitiepeloton was in die tijd beroemd en berucht tot ver over de Limburgse grenzen. De jaren van bloei staakten echter in de periode 1950 – 1975. Interne strubbelingen leidden in deze periode bijna tot het einde der vereniging. Een bielemannengroep werd in leven geroepen, maar deze was echter geen lang leven beschoren. Toch werden belangrijke besluiten genomen, waar de vereniging thans nog immer profijt van heeft. In 1962 werd namelijk besloten om aansluiting te zoeken bij de in 1960 opgerichte bond Berg en Dal en in 1964 werd een eigen tambourcorps opgericht, waarbij de gebroeders Joep en Pierre Frijns, uit de illustere schuttersfamilie Frijns, het voortouw namen.

Eind jaren ’70 ging het weer berg opwaarts. In 1978 werd de bielemannengroep met nestor Martin Frijns samen met Jo Blezer weer in ere hersteld en langzaamaan ging het weer bergop met de schutterij. In 1988 werd dan ook groots het 100-jarig jubileum gevierd. De jaren ’90 waren hoogtijdagen. In 1987 was er een officiële marketentstergroep en werd ook het exercitiepeloton wederom in ere hersteld. Er heerste kameraad- en broederschap in alle geledingen der vereniging, waardoor het met de Waubachse schutterij weer na jaren crescendo ging.

In 2013 werd het 125-jarig bestaansfeest gevierd. Een driedaags feest op Park ter Waerden van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september 2013.

Ik ben de secretaris van deze vereniging en will graag wijzigingen doorvoeren!