Warning: Use of undefined constant ID - assumed 'ID' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/6/a/dreilanderecktreffen.nl/httpd.www/Forms/Specialforms/ViewVereniging.php on line 19 Warning: Use of undefined constant Taal - assumed 'Taal' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/6/a/dreilanderecktreffen.nl/httpd.www/Forms/Specialforms/ViewVereniging.php on line 20 <
DREILANDERECK NOORBEEK ZONDAG 9 SEPTEMBER 2018

Sint Sebastianus Mechelen 1657

Doet mee aan het Dreilandereck !!

Plaats:MECHELENSchuttersbond:RK Zuid-Limburgse Schuttersbond
Gemeente:GULPEN-WITTEMLand Schuttersbond:Nederland
Land:NederlandAmbterende koning: Bauke Bakker
Opgericht in1657Exercitie:Oude Exercititie
Websitewww.st-sebastianusmechelen.nlMuziekkorps:2de divisie-sectie B
BijzonderhedenORGANISATOR VAN DREILANDERECKTREFFEN 2017Historie: De periode 1982 tot heden

In mei 1982 vierde Mechelen en haar schutterij groots het 325-jarig bestaansfeest van de schutterij in de gebouwen van de toen nog boerenhoeve “de Heerenhof”. Bij deze gelegenheid werd een feestgids/kroniek 1657–1982 uitgebracht welke een enorme schat aan geschiedenis omvat. De groene uniformen, welke dan inmiddels 16 jaar in gebruik, waren nodig toe aan vervanging. In overleg met de leden werd besloten, bij gelegenheid van het 325- jarig bestaan, om hetzelfde uniform te handhaven echter wel te vernieuwen.

Slechts op enkele punten werden deze aangepast, zoals een lichtere pluim, het toevoegen van een tas aan de koppel, het kleiner maken van de schouderrollen en, om het geheel een vernieuwde indruk te geven, een zilveren in plaats van gouden uitmonstering voor de officieren. 1982 was ook het jaar dat, de inmiddels plotseling overleden, Wiel Vluggen postuum benoemd werd tot generaal. Het was tevens het jaar dat erelid - oud generaal - lokaalhouder J.Snakkers met schutterseer werd begraven.

Eind 1982 betekende ook de sluiting van ons zo vertrouwde verenigingslokaal ’t Pintje. De vele anekdotes en herinneringen aan deze, voor onze schutterij zo vertrouwde thuisbasis, zijn regelmatig nog levendige herinneringen. Begin 1983 werd intrek genomen in café-zaal “de Mechel”. De inmiddels vele jaren in gebruik zijnde schuttersweide aan de Hoofdstraat werd door de schutterij in 1984 aangekocht en is nog steeds in hun bezit.

Op dinsdag 14 mei 1985 was onze schutterij vertegenwoordigd tijdens het bezoek door Paus Johannes Paulus II welke in een eucharistieviering voorging op het toenmalige vliegveld Beek, het huidige Maastricht – Aken Airport. In 1986 was de schutterij ook vertegenwoordigd op “de Heerenhof” welk verbouwd was tot nieuw gemeentehuis van de toenmalige gemeente Wittem en gezinsvervangend tehuis.

Koninklijke Hoogheid Prins Bernard der Nederlanden verrichte in zijn functie als grootmeester van de Johanitter-orde de opening. Alvorens de opening te verrichten, inspecteerde hij de aanwezige schutterijen. Daarna werd een oude traditie hersteld. De rentmeester, Prins Bernard, gaf de schutterij een vat bier cadeau. Helaas was deze in ere herstelde traditie slechts van korte duur.

Overigens werd in 1986 het 154e en in 1991 het 167e bondsschuttersfeest georganiseerd. In 1992 werd, nu na 10 jaar, besloten het jagersgroene uniform te vervangen. In meerderheid werd gekozen voor het uniform: 1e lijns uniform infanterie regiment Johan Willem Friso. Dit was wel even wennen temeer dat dit uniform veel lijkt op de uniformen van vele andere schutterijen.

In april 1995 werd op het Wilhelminaplein het monument “de Vogelstang” onthuld op een plek welke naar vroegere jaren verwijst. In 1997 werd het 188e bondsschuttersfeest georganiseerd.

In de zomer van 1998 werd er gestart met de bouw van een schuttersgebouw op de schuttersweide. Hiermee konden alle schuttersmaterialen centraal opgeslagen worden. In het najaar van 1999 werd deze feestelijk in gebruik genomen. Wethouder Ton Frissen verrichte de opening en pastoor van der Looy zegende het gebouw volgens traditie in.

In de winter daarop volgende werd het schuttersgebouw in de nachtelijke uren door een uitslaande brand verwoest. Een dader is nooit gevonden, maar gelukkig kon, mede door de hulp en steun van velen, weer vrij snel herbouwd worden. In 2003 was St.Sebastianus gastheer van het 208e bondsschuttersfeest.
Ik ben de secretaris van deze vereniging en will graag wijzigingen doorvoeren!